In het algemeen dient hulp bij problemen in de geestelijke gezondheid van patiënten zoveel mogelijk op het lichtst mogelijke niveau aangeboden te worden. De behandeling moet zoveel mogelijk algemeen, dicht bij huis, laagdrempelig en kortdurend zijn. Dit is dus eerstelijnszorg en wel vooral huisartsenzorg.
Als huisarts en POH-GGZ komt u in aanraking met verschillende psychische klachten waarbij het soms niet duidelijk is wat de beste zorg, behandeling of medicatie is.
Consultatie kan dan ondersteuning bieden door middel van intercollegiaal overleg met een psychiater. Consultatie kan ook ingezet worden om een patiënt te motiveren voor een behandeling en voor medicatievragen en doorverwijsvragen. Op die manier heeft u als huisarts meer mogelijkheden om een psychiater in consult te vragen en hoeft niet iedere patiënt voor behandeling verwezen te worden. In de consultatiesituatie blijft u als huisarts behandelverantwoordelijk.
Op verzoek van de huisarts/praktijkondersteuner vindt consultatie plaats in de vorm van telefonische consultatie, E-consultatie, een (eenmalige) face to face consultatie of patiëntoverleg bij een patiënt met psychische problematiek waarvan de huisarts de behandeling in de huisartsenpraktijk wil voortzetten. Mijn antwoord bestaat uit een duidelijk advies aan huisarts/praktijkondersteuner naar aanleiding van de gerichte vraagstelling.
Ik ben sedert 2019 actief op dit terrein, beschik over geldige BIG-registratie als psychiater en over de kwalificaties die hierbij passen. Een adequate beroepsaansprakelijkheidsverzekering is door mijn persoonlijke BV (Alex Psy Lekar BV) afgesloten.
De kosten per consult zullen conform contractueel overeengekomen of algemeen geldende tarieven in rekening gebracht worden.
Contact bij voorkeur telefonisch: